Город та овочі

Секрети вирощування баклажанів: як домогтися багатого врожаю на підвіконні та балконі

Баклажан – один з моїх найулюбленіших овочів. Мені і зовнішній вигляд шалено подобається, і смак. Саме тому одного разу мені прийшло в голову спробувати виростити баклажани прямо у себе вдома. Я знала, що вони досить примхливі, але пристрасть до садівничих експериментів все-таки взяла своє

Зізнаюся, що отримати урожай у мене вийшло далеко не з першого разу. На балконі, де вони росли, було надто холодно все літо (погода підвела), то павутинний кліщ напав. Але в підсумку тепер я знаю абсолютно всі тонкощі, які допомагають збирати непоганий урожай баклажанів прямо з підвіконня. Збираю, звичайно, не відрами. Але додати в рагу, печеня або яке-небудь овочеве блюдо – цілком вистачає. Та й смак у них шикарний: нічим не поступається баклажанів, вирощених на городі або купленим в магазині.

У цій статті я вирішила поділитися з вами головними правилами вирощування баклажанів в домашніх умовах і, звичайно, показати свій урожай. Сподіваюся, ця інформація буде для вас корисною.

Як виростити баклажани на вікні

Перше, про що потрібно подбати перед посадкою, – це вибір відповідних сортів, які зможуть нормально рости на підвіконні чи балконі.

Головні критерії при виборі сорту – це самозапилюваність, низькорослість і невеликий розмір плодів. Мені, наприклад, дуже подобаються сорту “Чорний красень”, “Алмаз” і “Медальйон”. Вони виростають досить невеликими і при цьому непогано плодоносять навіть у домашніх умовах.

Посадка

Я завжди вирощую баклажани через розсаду. Саджу по кілька насіння в кожен горщик для розсади, а потім залишаю самі міцні рослини. Потім саме їх я пересаджую на постійне місце (після появи 4 справжніх листочків). На 1 дорослий баклажан знадобиться горщик об’ємом близько трьох літрів. Грунт при цьому можна брати універсальний для овочевих культур. Я купую готовий грунт в магазині, сама ніколи не складаю. Мені здається, так простіше. На дно горщика обов’язково покладіть шар керамзиту для дренажу. У міру ущільнення ґрунту і росту рослини не забувайте підсипати свіжий грунт.

Освітлення

Баклажани дуже світлолюбні. При вирощуванні з жовтня по березень їх доведеться досвічувати фитолампами по кілька годин на день. В інші місяці буде цілком достатньо природного освітлення.

Полив

Баклажани споживають порівняно небагато вологи навіть під час цвітіння і плодоношення, тому їх не варто поливати дуже рясно. Найкраще дочекатися, поки трохи просохне верхній шар ґрунту і тільки після цього повторно їх полити. Зате вони прекрасно ставляться до обприскуванню водою по листю з пульверизатора. Влітку краще проводити цю процедуру вечорами. А ось під час опалювального сезону кількість обприскувань у день краще збільшити, так як повітря в приміщенні в цей час дуже часто буває занадто сухим.

Підгодівля

До цвітіння я підживлюю свої баклажани тільки 1 раз в місяць. В якості підгодівлі беру рідкий біогумус для овочевих культур (вношу під корінь). Коли баклажани починають цвісти, я починаю проводити підживлення 1 раз в 2 тижні.

Запилення

Незважаючи на те, що сорти баклажанів самозапильних, в домашніх умовах їм краще трохи допомогти з запиленням. Я для цього беру пензлик і проходжу їй по всім квітам разів на день. Після цієї процедури зав’язуваність плодів набагато краще, перевірено на власному досвіді.

Формування куща

Низькорослі баклажани формувати, прищипувати і пасинкувати не потрібно. Досить просто видаляти нижні пожовкле листя, коли вони вироблять свій ресурс. Ще майте на увазі, що у баклажанів досить тонких стебло, тому їм в обов’язковому порядку знадобиться підживлення.

Збір врожаю

Плоди потрібно зривати відразу після того, як вони перестали збільшуватися в розмірі. Інакше вони почнуть активно набирати гіркоту. Я зазвичай вооружаюсь сантиметровою стрічкою і перевіряю їй довжину плоду перед тим, як його зірвати. Плюс, можна спиратися на рекомендації виробника насіння. Вище заявлених розмірів баклажан навряд чи зросте.